Het was hét gesprek op verjaardagsfeestjes onder de autoliefhebbers: de 0% bijtelling op de plug-in hybrides zoals de Volvo V60 en de Mitsubishi Outlander. Registratie vòòr 1 januari 2014 leverde 5 jaar lang een flink bijtelling voordeel op. Een eerste registratie daarna is leverde nog even 7% bijtelling op, vervolgens 15%. Een mooi voordeel ten opzichte van de hoogste bijtelling, namelijk 25% voor de minder economische benzine en diesel auto’s. Ook geen wegenbelasting. En dan hebben de ondernemers ook nog de Kia/Mia/Vamil voordelen er bovenop gekregen.

De overheid heeft flink geïnvesteerd in de elektrificatie van Nederland. Een Volvo V60 Plug-in Hybride (later ‘twin engine’ genoemd) kostte bijvoorbeeld €68.000 in aanschaf. De normale netto bijtelling op deze auto was destijds €8.840 per jaar, maw €44.200 over de gehele looptijd. Dat was een forse subsidie van de overheid om elektrisch rijden te stimuleren. Geen wonder dat in 2013 meer dan 80% van de wereldproductie van deze auto naar Nederland is gegaan. En voor de Mitsubishi Outlander geld hetzelfde.

Nu de vijf jaar voorbij zijn, is de situatie heel anders. Daar de auto’s van vòòr 1 januari 2017 zijn, vallen deze auto’s na vijf jaar in het hogere tarief van 25% bijtelling, niet de huidige 22%. Dat betekent dat een nieuwe plug-in hybride een lagere bijtelling heeft (22%) dan een vijf jaar oude (25%). Niemand zal nog een vijf jaar oude plug-in hybride als zakelijke auto gaan of blijven rijden. En de wegenbelasting, officieel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd, is inmiddels ook omhoog gegaan van €0 naar de helft van het normale bedrag.

Misschien dat particulieren nog interesse hebben in de plug-in hybrides, die massaal op de markt komen. De eerder genoemde V60 van €68.000 staat nu te koop voor €19.000 gemiddeld, maar voor net boven de €10.000 kan er al een gevonden worden op gaspedaal.nl. Maar de signalen zijn dat ze de grens over gaan.

De conclusie van de overheid ten aanzien van plug-in hybrides is ‘Plug-in hybride auto’s rijden een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch dan verwacht. Daardoor zijn ze minder energiezuinig en milieuvriendelijk. Daarom bouwt het kabinet de belastingvoordelen voor plug-ins de komende jaren af.’ Maar van afbouw is geen sprake meer: het is afschaffing. Het was een illusie om te denken dat dit type auto’s alleen maar elektrisch wordt ingezet. Maar om te concluderen dat er geen verbruiksvoordeel werd gerealiseerd, is het andere uiterste. Door qua bijtelling van het ene uiterste naar het andere uiterste te gaan, is de investering van de overheid ter stimulering van elektrificatie van de laatste jaren in ieder geval voor een groot deel ‘down the drain’. Het is te hopen dat er voor 5 jaar oude 100% elektrische auto’s in ieder geval een oplossing wordt gezocht, anders zijn die hetzelfde lot beschoren.