Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren een auto aangeschaft waarop een voordelige bijtelling geldig was. In sommige gevallen zelfs slechts 0% bijtelling, maar 7% en 15% bijtelling was ook mogelijk. Dat was zo aantrekkelijk, dat een sluitende rittenregistratie geen zinvol alternatief was.

Als de tijdelijke korting op de bijtelling na 5 jaar is afgelopen, valt de auto ineens in de 25% bijtelling categorie. Terwijl een nieuwe auto (100% elektrische auto’s uitgezonderd) nu op 22% bijtelling zit. Dan zijn er toch een paar alternatieven.

Ten eerste kan je besluiten de auto niet meer voor privé doeleinden te gebruiken. Met een handige rittenregistratie app kan je vrij gemakkelijk al je ritten vastleggen in een sluitende kilometeradministratie. Track Assistant biedt zelfs een app voor iPhone of Android die volledige automatisch een rittenregistratie voor je doet.

Ten tweede: mocht je de auto toch privé willen gebruiken, dan loont het waarschijnlijk om de auto over te zetten naar privé. Onderbouwd met een taxatie kan je als ondernemer de auto vaak voor een aantrekkelijke prijs aan jezelf privé verkopen. Vervolgens kan je zakelijke ritten à €0,19 per kilometer declareren bij je onderneming. Ook daar kan je een rittenregistratie app voor gebruiken om het te vergemakkelijken (deze administratie hoeft overigens niet sluitend te zijn). Indien de auto aan privé wordt verkocht, moet er uiteraard bij de verkoop wel BTW in rekening worden gebracht. Hierdoor is de auto een zogenoemde ‘marge-auto’ geworden ipv ‘btw-auto’. Dit zijn vaktermen die gebruikt worden om aan te geven of de BTW op een auto nog aftrekbaar is. Dat is niet het geval zodra de auto eigendom is geworden van een particulier. Hou dus even in het achterhoofd dat de auto later bij verkoop niet meer interessant is voor de zakelijke markt, zodra de auto eenmaal is overgezet naar privé.

Voordat de keuze zakelijk of privé of eventueel een rittenregistratie bij te houden gemaakt wordt, is het verstandig dit eerst even aan je accountant voor te leggen.