Door het toenemend gebruik van Track Assistant, waar we uiteraard blij mee zijn, zijn we wel tegen een aantal problemen aangelopen. Het voornaamste probleem was de trage of niet functionerende synchronisatie.
De oorzaak lag in het feit dat we inmiddels meerdere gebruikers hebben die vele ritten op de telefoon hebben staan; sommigen wel meer dan 2.000. Het synchronisatie proces controleerde in het verleden alle ritten op wijzigingen. En nu lopen we tegen de limieten aan. We hebben dit opgelost door afgelopen week een update van zowel de iOS als de Android live te zetten, waarbij over en weer alleen nog maar de 25 meest recente ritten worden gesynchroniseerd. Op de telefoon komen dus altijd maar maximaal 25 ritten te staan. Het is dus van belang om even te kijken of je telefoon automatisch de update heeft geïnstalleerd, want anders adviseren we je dit handmatig zsm te doen.
Wat hebben we verder nog opgepakt:
- Ritnummers telden door per 1 januari bij de gesloten administratie notificatie, maar begonnen opnieuw bij 1 in het overzicht. Daardoor was de verwijzing obv ritnummers verkeerd bij een administratie die bijvoorbeeld doorliep van 2018 in 2019. Dit is nu opgelost.
- Ritten met het leesteken ‘ in de rit, zoals bij plaatsnamen ‘s-Hertogenbosch en ‘s-Heerenberg bleken niet meer aan te passen te zijn. Dit probleem is ook opgelost.
- In beide apps kan je nu scrollen naar het opmerkingenveld, zodat op kleinere schermen het opmerkingenveld weer zichtbaar en bruikbaar is
- Voor het gemak hebben we de labels nu automatisch op alfabetische volgorde laten zetten
- De oorzaak van meerdere notificaties dat de trip verwerkt is, is gevonden en aangepast dat het niet meer voorkomt
- De taalsetting van Googlemaps is nu overal gelijk. In het verleden werd een automatisch geregistreerde rit in België als ‘Belgium’ vastgelegd, maar bij de rit naar Nederland werd het vertrekpunt ‘Belgie’ genoemd. Aangezien onze gesloten administratie controle op de letter nauwkeurig vergelijkt, gaf dit onnodige en verwarrende notificaties dat de ritten niet gesloten zouden zijn. We kunnen dit niet met terugwerkende kracht aanpassen, maar bij nieuwe ritten komt het niet meer voor.
- De Android App hebben we sneller gemaakt qua rit verwerking (proces gelijk gemaakt aan iOS) en voor beide app optimalisaties doorgevoerd zodat er minder batterij verbruik is.
We gaan uiteraard weer verder om het nog beter en makkelijker te maken.
Team Track Assistant